Hadrian's Wall

Hadrian's Wall

Wandelen in Engeland

Hadrian's Wall Path All the Way

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht van Newcastle naar Bowness door een heuvel­landschap langs de lijn van Hadrians Wall, een vestingwerk uit de tweede eeuw. Unesco wereld­erfgoed, met resten van de Muur en van Romeinse forten. 140 km · 8, 9 of 10 dagen.

Hadrian's Wall vormde in de tweede eeuw de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. De stenen versterking lag over de gehele breedte van Groot-Brittannië om de invallen van de Picten vanuit Schotland te voorkomen. Daar­naast diende het als symbool van de Romeinse macht, zowel in Britannia als in Rome.

Het verdedigingswerk bestond uit een diepe gracht met puntige staken en de 4 tot 5 m hoge muur zelf. Daarachter lag een militaire weg en tenslotte waren er twee verhogingen met weer een gracht ertussen. Op vaste afstanden lagen 14 grote en 80 kleinere forten. Hadrian's Wall is Europa's grootste overgebleven Romeinse monument en is opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst. Langs de route zijn musea en bezoekerscentra met informatie over de Muur.

Van de muur zelf is nu maar weinig over; veel stenen zijn in de eeuwen hergebruikt voor gebouwen in de buurt. Maar in het midden­gedeelte zijn nog waardevolle delen te zien.

Wandelreis Hadrian's Wall Path:

 • Ontdek de geschiedenis van Hadrian's Wall
 • Heuvellandschap van velden en heidevlaktes
 • Gemarkeerde National Trail, deels door Unesco Werelderfgoed
 • Tussen Chollerford en Steel Riggs restanten van de Muur zichtbaar
 • Iedere nacht in andere plaats
 • Naar keuze 8, 9 of 10 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

Hadrian's Wall Path is een gemarkeerde National Trail in Noord-Engeland. De wandelvakantie van negen dagen (onze standaardreis) heeft zeven wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag meer of minder, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee zwaarte.

Trektocht Hadrian's Wall Path standaardreis:

 • Wandelen per dag: 11½ tot 25 km, gemiddeld 19½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 300 m
 • Looptijd per dag: 3¼ tot 6½ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 140 km
 • Hoogste punt: 325 m – Winshields Crags

Kaartje

Hadrian's Wall Path loopt van oost naar west, van Wallsend – een voorstad van Newcastle upon Tyne – via Carlisle naar Bowness. Het gaat door de landbouwgronden van het Tynedale en het grasland en de heidevelden in de heuvels – gedomineerd door de steilte van Whin Sill. Vervolgens daalt het geleidelijk af door de weilanden van Cumbria en eindigt in de kwelders van de Solway Estuary.

Sommige wandelaars geven de voorkeur om de route tegengesteld te wandelen, van west naar oost; als u dit wenst kunt u dit op het boekingsformulier opgeven. Bedenk wel dat tussen Carlisle en Bowness geen bus rijdt op zon- en feestdagen zodat u dan een taxi nodig hebt.

Programma Hadrian's Wall Path

Dag 1: Aankomst Newcastle
Check in na 16:00 uur. Newcastle heeft een goed metronet zodat het nooit ver lopen is naar uw accommo­datie. Morgen is een lange wandeldag van zo'n 25 km, als u vandaag vroeg arriveert kunt u uw bagage afgeven in uw accommo­datie, de metro nemen naar Wallsend en Segedunum bezoeken om vervolgens de eerste 8 km langs de rivier naar Tyne Bridge wandelen.
Segedunum Roman Fort
Dag 2: Wallsend – omgeving Heddon-on-the-wall
Met de metro naar Wallsend voor het beginpunt van Hadrian's Wall Path bij Segedunum Roman Fort & Museum, met uitkijktoren. U loopt over verharde paden door Newcaste langs de oever van de River Tyne. In de loop van de dag verlaat u de bebouwing over een niet meer gebruikt spoortracé met fietspad en kunt u genieten van de groene velden in het Tynedale. Onderweg treft u een overvloed aan informatie over het middeleeuwse en industriële verleden van Newcastle. Afstand 24 km, 6½ uur.
Dag 3: Omgeving Heddon-on-the-wall – omgeving Chollerford
Een wandeling langs hagen en muurtjes door open landschap, nooit ver van de weg. De route gaat door velden waar ook het vee in graast. U ziet meer en meer archeologische vondsten uit de Romeinse tijd, hoogste punt is Whittington Fell 268 m, 23 km, 6 uur. Chester Roman Fort ligt net voorbij Chollerford; wilt u het bezoeken doe het dan vandaag na uw wandeling ('s zomers geopend van 10:00 tot 18:00 uur).
Chester Roman Fort
Dag 4: Omgeving Chollerford – Once Brewed
Misschien wel de meest spectaculaire dag van de hele wandeling, een dag van superlatieven. Housesteads – het best bewaarde fort op de muur, het mooiste uitzicht, en de best bewaarde delen van de muur. Een dag om te genieten, ondanks dat het laatste stuk inspannend is. 21½ km, 5½ uur. Een bezoek aan Housesteads is eigenlijk voor iedere wandelaar over Hadrian's Wall Path een must. Roman Vindolanda ligt niet aan de route, zo'n 2 km van Once Brewed.
Housesteads Roman Fort The Sill visitor centre, Once Brewed Roman Vindolanda
Dag 5: Once Brewed – Gilsland
Een inspannende etappe. U wandelt naar Winshields Crags (325 m hoogste punt van de trail) en loopt Northumberland uit en Cumbria in. Ook de omgeving verandert, geen winderige heidevlaktes meer maar vriendelijk en heuvelachtig cultuurlandschap. Onderweg ziet u tal van resten van torentjes en mijlforten. 13½ km, 4¼ uur.
Roman Army Museum
Dag 6: Gilsland – Lanercost/Walton/ Brampton
Net voorbij Gilsland liggen zowel de resten van een Romeinse brug over de River Irthing als ook Birdiswald Roman Fort (geopend vanaf 10:00 uur). Aangename wandeling door kleurrijke velden en deels langs de Muur. In Lanercost en Walton is nauwelijks accommo­datie, daarom overnacht u waarschijnlijk in het plaatsje Brampton; een wandelroute van Hadrian's Wall via Lanercost Priory ruïne naar Brampton voegen we bij. 11/13 km, 3½ uur.
Birdoswald Roman Fort Lanercost Priory
Dag 7: Lanercost/Walton/ Brampton – Carlisle
Korte taxirit naar Walton (niet inbegrepen). De Muur bestond deze etappe uit afval en turf zodat er nu weinig meer van over is. Het is nog steeds een prachtig stuk platteland om van te genieten. Over de oevers van de River Eden loopt u Carlisle binnen. Deze oude grensplaats heeft een rijke geschiedenis, waarvan de kathedraal, het kasteel en stadsmuren getuigen. 21/19 km, 5 uur.
Carlisle Castle Tullie House Museum & Art Gallery
Dag 8: Carlisle – Bowness
Via de River Eden verlaat u Carlisle en wandelt u over de rustige weg naar Port Carlisle en Bowness-on-Solway, 23 km, 6 uur. Dit gebied met de status van Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) herbergt veel vogelsoorten.
(Als de accommodatie in Bowness volgeboekt is, dan boeken we u een tweede nacht in Carlisle en neemt u aan het eind van uw wandeling de middagbus van Bowness terug naar Carlisle.)
Dag 9: Vertrek Bowness-on-Solway (of Carlisle)
Na het ontbijt is de vakantie voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 19½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Newcastle
 2. Wandelen van Wallsend naar omgeving Heddon-on-the-wall, 25 km
 3. Wandelen naar omgeving Chollerford, 24 km
 4. Wandelen naar Once Brewed, 21½ km
 5. Wandelen naar Gilsland, 13½ km
 6. Wandelen naar Lanercost/Walton/ Brampton, 11/13 km
 7. Wandelen naar Carlisle, 21/19 km
 8. Wandelen naar Bowness-on-Solway, 23 km
 9. Vertrek Bowness-on-Solway

Variant-A

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 22½ km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Newcastle
 2. Wandelen van Wallsend naar omgeving Heddon-on-the-wall, 25 km
 3. Wandelen naar omgeving Chollerford, 24 km
 4. Wandelen naar Once Brewed, 21½ km
 5. Wandelen naar Lanercost/Walton/ Brampton, 23/26 km
 6. Wandelen naar Carlisle, 23/19 km
 7. Wandelen naar Bowness-on-Solway, 23 km
 8. Vertrek Bowness-on-Solway

Variant-B

9 nachten / 10 dagen · gemiddeld 16½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Newcastle
 2. Wandelen van Wallsend naar omgeving Heddon-on-the-wall, 25 km
 3. Wandelen naar Corbridge, 14½ km
 4. Wandelen naar omgeving Chollerford, 16 km
 5. Wandelen naar Once Brewed, 21½ km
 6. Wandelen naar Gilsland, 13½ km
 7. Wandelen naar Lanercost/Walton/ Brampton, 11/13 km
 8. Wandelen naar Carlisle, 21/19 km
 9. Wandelen naar Bowness-on-Solway, 23 km
 10. Vertrek Bowness-on-Solway

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Hadrian's Wall
Foto: Patrick Geusens & Lydia Baerts

Accommodatie Hadrian's Wall Path

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

Omdat deze wandelroute grotendeels door weinig bewoond gebied gaat liggen accommo­daties niet telkens direct aan de route, soms liggen deze op enige afstand. De accommo­daties het dichtst bij de route proberen we het eerst te boeken – een voordeel dat u heeft bij vroeg boeken.

Corbridge ligt 4 km van de route af; kiest u er voor om ook hier te overnachten dan kunt u Corbridge Roman Town bezoeken (de volgende ochtend loopt u dan eerst de 4 km weer terug naar de route).

Heddon-on-the-Wall en Chollerford hebben nauwelijks accommo­datie zodat u in een B&B in de omgeving overnacht. Ook Walton en Lanercost hebben nauwelijks accommo­datie zodat u waarschijnlijk overnacht in het plaatsje Brampton.
En wanneer de accommo­datie in Bowness-on-Solway bezet is overnacht u een tweede nacht in Carlisle en neemt u aan het eind van uw wandeling de middagbus van Bowness terug naar Carlisle. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

 • Hadrian's Wall
 • Hadrian's Wall
 • Hadrian's Wall
 • Hadrian's Wall
 • Hadrian's Wall
 • Hadrian's Wall
 • Hadrian's Wall

Info & prijs Hadrian's Wall Path

Nog accommo­datie beschikbaar?

Kijk bij beschik­baarheid & nieuws of er voor deze tocht periodes bekend zijn waarvoor nog weinig of geen accommo­datie beschikbaar is.

Google maps Diashow Stel uw vraag

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Gebouw Weena
  Weena-Zuid 130 · 3012NC Rotterdam
 • Telefoon: 010 452 4452
  ma, di, wo, do, vr: 9:00 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Hadrian's Wall Path in Engeland WR363
 • Periode: begin maart – begin oktober
 • Geen overnachting Newcastle en Corbridge op 12 en 13 september 2020 wegens Great North Run
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs 2020/2021
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas van max 15 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party een Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui, English Heritage guidebook
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15 per party
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +50%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 7095 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 80115 p.p.
 • Extra nacht Newcastle richtprijs € 90 – 150 p.p. (geen éénpersoonskamers)
Hadrian's Wall
Foto: Trudy van den Mosselaar

Heen- en terugreis Hadrian's Wall Path

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Newcastle (15 km van Newcastle Airport)
 • Eind: Bowness-on-Solway (120 km van Newcastle Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van DFDS terminal per DFDS-bus naar Newcastle City: lokale reistijd ± 1 uur.
 • Van Newcastle Airport per metro naar Newcastle City: lokale reistijd ± 1 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Bowness-on-Solway per bus (omstreeks 10:30 uur, niet op zondag) of taxi naar Carlisle, per trein naar Newcastle; per metro naar Newcastle Airport of per bus naar DFDS terminal: lokale reistijd ± 4 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**
Veerboot**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**De veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke (lucht)havens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Hadrian's Wall
Foto: Joke Verbruggen
Toon meer...

Foto's Hadrian's Wall Path

 • Hadrian's Wall
  Foto: Patrick Geusens & Lydia Baerts
 • Hadrian's Wall
  Foto: Patrick Geusens & Lydia Baerts
 • Hadrian's Wall
  Foto: Patrick Geusens & Lydia Baerts
 • Hadrian's Wall
  Foto: Patrick Geusens & Lydia Baerts
 • Hadrian's Wall
  Foto: Wieger van Beek
 • Hadrian's Wall
  Foto: Anja van Oost
 • Hadrian's Wall
  Foto: Anja van Oost
 • Hadrian's Wall
  Foto: Anne Snelders
 • Newcastle
  Newcastle
 • Newcastle
  Newcastle
 • Newcastle
  Newcastle
 • Newcastle
  Newcastle
 • Hadrian's Wall
  Foto: Alida Groeneveld
 • Hadrian's Wall
  Foto: Alida Groeneveld
 • Hadrian's Wall
  Foto: Alida Groeneveld
 • Hadrian's Wall
  Foto: Alida Groeneveld
 • Hadrian's Wall
  Foto: Alida Groeneveld
 • Hadrian's Wall
  Foto: Anne-Marie Donders
 • Hadrian's Wall
  Foto: Anne-Marie Donders
 • Hadrian's Wall
  Foto: Willem Ruytjens
 • Hadrian's Wall
  Foto: Melanie Raaijmakers
 • Hadrian's Wall
  Foto: Melanie Raaijmakers
 • Hadrian's Wall
  Foto: Melanie Raaijmakers
 • Hadrian's Wall
  Foto: Ciska van der Zanden
 • Hadrian's Wall
  Foto: Ciska van der Zanden
 • Hadrian's Wall
  Foto: Ciska van der Zanden
 • Hadrian's Wall
  Foto: Trudy van den Mosselaar
 • Hadrian's Wall
  Foto: Trudy van den Mosselaar
 • Hadrian's Wall
  Foto: Trudy van den Mosselaar
 • Hadrian's Wall
  Foto: Christine Bergwerff
 • Hadrian's Wall
  Foto: Christine Bergwerff
 • Hadrian's Wall
  Foto: Christine Bergwerff
 • Hadrian's Wall
  Foto: Christine Bergwerff
 • Hadrian's Wall
  Foto: Rien van der Schelde
 • Hadrian's Wall
  Foto: Rien van der Schelde
 • Hadrian's Wall
  Foto: Rien van der Schelde
 • Hadrian's Wall
  Foto: Rien van der Schelde
 • Hadrian's Wall
  Foto: H. Vermeltfoort-Toelen
 • Hadrian's Wall
  Foto: H. Vermeltfoort-Toelen
 • Hadrian's Wall
  Foto: Ruby Eikelenboom
 • Hadrian's Wall
  Foto: Ruby Eikelenboom
 • Hadrian's Wall
  Foto: Ruby Eikelenboom
 • Hadrian's Wall
  Foto: Ruby Eikelenboom
 • Hadrian's Wall
  Foto: Peter van Hasselt
 • Hadrian's Wall
  Foto: Ruben Bosma
 • Hadrian's Wall
  Foto: Ruben Bosma
 • Hadrian's Wall
  Foto: Ruben Bosma
 • Hadrian's Wall
  Foto: Ruben Bosma
 • Hadrian's Wall
  Foto: Ruben Bosma
 • Hadrian's Wall
  Foto: Ruben Bosma
 • Hadrian's Wall
  Foto: Ruben Bosma
 • Hadrian's Wall
  Foto: Peter Gerritsen
 • Hadrian's Wall
  Foto: Peter Gerritsen
 • Hadrian's Wall
  Foto: Maarten van Overeem
 • Hadrian's Wall
  Foto: Annet Koerhuis
 • Hadrian's Wall
  Foto: Annet Koerhuis
 • Hadrian's Wall
  Foto: Annet Koerhuis
 • Hadrian's Wall
  Foto: Ernst de Jonge
 • Hadrian's Wall
  Foto: Ernst de Jonge
 • Hadrian's Wall
  Foto: Ernst de Jonge
 • Hadrian's Wall
  Foto: Antje Olthof
 • Hadrian's Wall
  Foto: Antje Olthof
 • Hadrian's Wall
  Foto: Peter Beijersbergen
 • Hadrian's Wall
  Foto: Peter Beijersbergen
 • Hadrian's Wall
  Foto: Peter Beijersbergen
 • Hadrian's Wall
  Foto: Peter Beijersbergen
 • Hadrian's Wall
  Foto: Peter Beijersbergen
 • Hadrian's Wall
  Foto: Peter Beijersbergen
 • Hadrian's Wall
  Foto: Peter Beijersbergen
 • Hadrian's Wall
  Foto: Thérèse Bourgondiën
 • Hadrian's Wall
  Foto: Bianca Waijboer
 • Hadrian's Wall
  Foto: Bianca Waijboer
 • Hadrian's Wall
  Foto: Annet Homsma
 • Hadrian's Wall
  Foto: Annet Homsma
 • Hadrian's Wall
  Foto: Annet Homsma
 • Hadrian's Wall
  Foto: Annet Homsma
 • Hadrian's Wall
  Foto: Annet Homsma
 • Hadrian's Wall
  Foto: Annet Homsma
 • Hadrian's Wall
  Foto: Annet Homsma
 • Hadrian's Wall
  Foto: Schütte-Kosterink
 • Hadrian's Wall
  Foto: Schütte-Kosterink
 • Hadrian's Wall
  Foto: Lida Aardenburg
 • Hadrian's Wall
  Foto: Lida Aardenburg
 • Hadrian's Wall
  Foto: Lida Aardenburg
 • Hadrian's Wall
  Foto: Lida Aardenburg
 • Hadrian's Wall
  Foto: Marjolein Datema
 • Hadrian's Wall
  Foto: Marjolein Datema
 • Hadrian's Wall
  Foto: Marjolein Datema
 • Hadrian's Wall
  Foto: Marjolein Datema
 • Hadrian's Wall
  Foto: Marjolein Datema
 • Hadrian's Wall
  Foto: Roel Cremer
 • Hadrian's Wall
  Foto: Roel Cremer
 • Hadrian's Wall
  Foto: Roel Cremer
 • Hadrian's Wall
  Foto: Wil Vree-ter Veen
 • Hadrian's Wall
  Foto: Wil Vree-ter Veen
 • Hadrian's Wall
  Foto: Gerlof Kloosterman
 • Hadrian's Wall
  Foto: Gerlof Kloosterman
 • Hadrian's Wall
  Foto: Henny Snijder-Van der Ende
 • Hadrian's Wall
  Foto: Henny Snijder-Van der Ende
 • Hadrian's Wall
  Foto: Henny Snijder-Van der Ende
 • Hadrian's Wall
  Foto: Henny Snijder-Van der Ende
 • Hadrian's Wall
  Foto: Adriana van der Craats
 • Hadrian's Wall
  Foto: Adriana van der Craats
 • Hadrian's Wall
  Foto: Adriana van der Craats
 • Hadrian's Wall
  Foto: Joke Verbruggen
 • Hadrian's Wall
  Foto: Joke Verbruggen
 • Hadrian's Wall
  Foto: Joke Verbruggen
 • Hadrian's Wall
  Foto: Joke Verbruggen
 • Hadrian's Wall
  Foto: Joke Verbruggen
 • Hadrian's Wall
 • Hadrian's Wall
 • Hadrian's Wall
 • Hadrian's Wall
 • Hadrian's Wall
 • Diashow
Toon meer...
Scroll To Top