Jurassic Coast
Foto: Hilde Verhoeven

Devon & Dorset

Wandelen in Engeland

Jurassic Coast 9 Devon & Dorset

Wandelen in Engeland

Wandeltrektocht over het kustpad van Devon en Dorset, van de badplaats Exmouth naar de baai van Lulworth. De kuststrook met steile kliffen en geërodeerde rotsformaties is Unesco werelderfgoed. 105 km · 9 dagen.

De Jurassic Coast bestaat uit kliffen gevormd door sedimentaire gesteentelagen uit het Trias, Jura en Krijt; samen goed voor 180 miljoen jaar aardse geschiedenis. De rotsen bestaan uit rode en grijze leisteen, witte kalksteen en gele zandsteen. Er worden veel fossielen gevonden.

De Jurassic Coast strekt zich uit langs het Kanaal van Exmouth in Oost-Devon tot Swanage in Dorset. Door zijn unieke geologie en landvorm werd de kust in 2001 op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. De kust staat bloot aan erosie, waarbij grote stukken klif afbreken en in zee storten – in 2008 verdween bij een aardverschuiving 400 m klif de zee in. De kuststrook heeft een mild en zonnig klimaat.

Langs de klifrand loopt het South-West Coast Path, een gemarkeerde National Trail. De plaatsen langs de route hebben ieder een eigen karakter: Sidmouth is een deftige Victoriaanse badplaats, Beer is een mooi dorp waar de vissersboten het kiezelstrand worden opgetrokken, Lyme Regis heeft steile straten en een middeleeuwse Cobb (havenmuur), in Abbotsbury staat de 15de eeuwse Catherina chapel, en Weymouth heeft een drukke haven.

Deze wandelroute is gebaseerd op een deel van een National Trail. Onze Engelse collega heeft hieraan zelf variaties toegevoegd (uitzichtpunten, alternatieve wandeltrajecten, bezienswaardigheden) voor een meer gevarieerde route op basis van eigen ervaringen. Hierdoor is een 'eigen' wandelroute is ontstaan, de routebeschrijving is zeer uitgebreid.

Kaartje

Kenmerken wandelreis Jurassic Coast:

 • Gemarkeerde kustwandeling
 • Unesco werelderfgoed
 • Mild en zonnig klimaat
 • Kustpad
 • Acht overnachtingen, iedere nacht in een andere plaats
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De gemarkeerde route is eenvoudig te volgen, zeker met de gedetailleerde kaarten. Deze wandelvakantie is door iedereen die redelijk fit is goed te doen, houd wel rekening met pittige klimmetjes. Ook al is het hoogste punt van de route slechts 215 m, door de vele klimmetjes en afdalingen kan het hoogteverschil aanzienlijk zijn.

Trektocht Jurassic Coast standaardreis:

 • Wandelen per dag: 14 tot 20 km, gemiddeld 15 km
 • Hoogteverschil per dag: tot 750 m
 • Looptijd per dag: 3¾ tot 5 uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 105 km
 • Hoogste punt: 215 m – Abbotsbury Castle

Het gemarkeerde kustpad is eenvoudig te volgen. De dagwandelingen vanuit Lynton zijn niet gemarkeerd en loopt u op kaart en beschrijving; de wandelingen over de moors raden we af bij slecht weer of mist. Ook al is het hoogste punt van de route slechts 318 m, door de vele klimmetjes en afdalingen kan het hoogteverschil aanzienlijk zijn.

Programma Jurassic Coast

Dag 1 Aankomst Exmouth
Check in na 15:00 uur (soms 16:00 uur). Exmouth ligt aan de monding van de River Exe en is een typische Engelse badplaats.
Dag 2 Exmouth – Sidmouth
Een gemakkelijke wandeling, alhoewel later op de dag de heuvels wat hoger worden en de uitzichter langer. Grotendeels volgt u de klifrand, bij de oude haven van Budleigh Salterton daalt u af naar zeeniveau om de River Otter over te steken en om vervolgens weer te stijgen naar de rode kliffen. Afstand →20 km, hoogteverschil ↕500 m, looptijd 5¼ uur.
Dag 3 Sidmouth – Beer
U volgt de top van de rode kliffen, met enkele abrubte en inspannende afdalingen naar beboste dalletjes met ook weer klimmetjes naar de kliftop. Na Branscombe verandert de kleur van de kliffen in het wit van de krijtrotsen. Beer heeft een beschut strand waar de vissersboten nog steeds met een lier worden opgetrokken. →14 km, ↕600 m, 3¾ uur.
Dag 4 Beer – Lyme Regis
De wandeling door de prachtige sub-tropische jungle van Undercliff vraagt de nodige tijd. De ondergroei is zo dicht dat u de zee wel hoort maar niet ziet. →14 km, ↕400 m, 3¾ uur.
Dag 5 Lyme Regis – West Bay (Bridport harbour)
Tot aan Charmouth is het kustpad afgesloten vanwege kusterosie, daarom begint u met een transfer. Dan volgt een van de mooiste etappes met prachtige uit­zichten. Een inspannende wandeling met veelvuldige afdalingen en stijgingen. →16 km, ↕750 m, 5 uur.
Dag 6 West Bay (Bridport harbour) – Abbotsbury
Vanaf West Bexington heeft u de keuze uit: A landroute over een heuvel naar de resten van Abbotsbury Castle (215 m), een fort uit de ijzertijd met prachtig panorama; B kustroute over Chesil Beach en dan landinwaarts langs de sub-tropische Abbotsbury gardens en St Catherine kapel. Overnachting in het schilderachtige Abbotsbury, deze plaats heeft geen straatverlichting om de historische sfeer te behouden (zaklantaarn meenemen!) →14½ km, ↕300 m, 4¼ uur.
Dag 7 Abbotsbury – Weymouth
Vanaf het zwanen-reservaat een paadje over de lage heuvels naar de lagune van Fleet, dan langs de oever van de lange brakke lagune naar de weg. Overnachting in Weymouth. →17 km, ↕600 m, 4½ uur.
Dag 8 Weymouth – Lulworth Cove (Weymouth)
Neem de bus naar Bowleaze Cove waar het kustpad begint. Wederom begint de dag makkelijk en wordt tegen het einde inspannender met prachtige omgeving: vergezichten vanaf de kalkrots White Nothe; de natuurlijke bogen van Bats Hole en Durdle Door; helemaal aan het eind het toeristische Stair Hole en Lulworth Cove. →13½ km, ↕750 m, 4 uur. Eind van de middag transfer terug naar Weymouth.
Dag 9 Vertrek Weymouth
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Trektocht Jurassic Coast

Etappe-indelingen (afhankelijk van beschikbaarheid accommo­daties kunnen deze iets afwijken):

Standaardreis · 8 nachten / 9 dagen Zwaarte 3
Gemiddeld 15 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)
 1. Aankomst Exmouth
 2. Wandelen naar Sidmouth, 20 km
 3. Wandelen naar Beer, 14 km
 4. Wandelen naar Lyme Regis, 14 km
 5. Wandelen naar West Bay (Bridport harbour), 16 km
 6. Wandelen naar Abbotsbury, 14½ km
 7. Wandelen naar Weymouth, 17 km
 8. Wandelen naar Lulworth Cove, 13½ km. Overnachting Weymouth.
 9. Vertrek Weymouth
Toon meer...

Heen- en terugreis Jurassic Coast

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Exmouth (20 km van Exeter Airport)
 • Eind: Weymouth (100 km van Southampton Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Exeter Airport per bus naar Exmouth: lokale reistijd ± ¾ uur.
 • Van Bristol Airport per bus naar Bristol; per trein via Exeter naar Exmouth: lokale reistijd ± 3 uur.
 • Van Southampton Airport per trein via Exeter naar Exmouth: lokale reistijd ± 4 uur.
 • Van Londen St Pancras Rail Station per Underground naar Londen Paddington; per trein naar Exmouth: lokale reistijd ± 4 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Weymouth per trein naar Southampton Airport: lokale reistijd ± 2 uur.
 • Van Weymouth per trein naar Londen Waterloo; per Underground naar Londen St Pancras Rail Station: lokale reistijd ± 4 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
Vliegtuig**
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
Veerboot**
Eigen auto
In Exeter mogelijkheid tot betaald lang parkeren. Van Lulworth Cove per taxi naar Exeter: afstand ± 110 km, lokale reistijd ± 2 uur.

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**De veerboot, het vliegtuig of de internationale trein reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke (lucht)havens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Toon meer...

Boek deze wandelvakantie

Jurassic Coast

Accommo­datie Jurassic Coast

U overnacht voornamelijk in kleine B&B's, soms ook in guesthouses en inn's (herbergen) op basis van bed and breakfast. De B&B's hebben vaak slechts twee of drie slaapkamers. De voorkeur is op basis van de locatie en de gastvrijheid van de eigenaren. Hierdoor kan het dat u enkele nachten een gedeelde badkamer heeft, de meeste nachten heeft u een eigen badkamer (op de gang of op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschikbaarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden van de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

In Zuid-Engeland zijn de grond- en huizenprijzen altijd al hoog geweest. Hierdoor zijn veel huizen aan de kleine kant waardoor vaak ook de kamers in de B&B's kleiner zijn dan elders.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accomodaties.

 • Cornwall Coastal Villages
 • Cornwall Coastal Villages
 • Cornwall Coastal Villages
 • Cornwall Coastal Villages
 • Cornwall Coastal Villages
 • Cornwall Coastal Villages

Bezienswaardigheden Jurassic Coast

Bezienswaardigheden dicht bij de wandelroute:

Jurassic Coast
Foto: Jan Harmsen

Info, prijs & boeken Jurassic Coast

Nog accommo­datie beschikbaar?

Kijk bij beschikbaarheid & nieuws of er voor deze tocht periodes bekend zijn waarvoor nog weinig of geen accommo­datie beschikbaar is.

Google maps Diashow Stel uw vraag

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Rotterdam Building
  Aert van Nesstraat 45 · 3012CA Rotterdam
 • Telefoon: 010 307 0067
  ma, di, wo, do, vr: 9:00 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandel­vakantie: [reistitel]
 • Periode: half april – half oktober
 • Aanvang: dagelijks naar keuze
 • Bij meer dan vier personen wordt u enkele nachten gesplitst over twee B&B's
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs
 • Standaardreis 8 nachten / 9 dagen: 778
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Inbegrepen
 • Logies (meeste nachten eigen badkamer), ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten
 • Per party een Engelstalige route­beschrijving met wandel­kaartjes, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15 per party
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +32%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoonskamer) +40%
Optioneel
 • Extra nacht standaardkamer richtprijs € 70 – € 95 p.p.
 • Taxirit van Lulworth Cove naar Exeter Airport
  • Maximaal drie passagiers € 144 per party
  • Vier of vijf passagiers € 194 per party

Boek deze wandelvakantie

Jurassic Coast
Foto: Arnoud Alderlieste

Foto's Jurassic Coast

 • Jurassic Coast
  Foto: Hilde Verhoeven
 • Jurassic Coast
  Foto: Hilde Verhoeven
 • Jurassic Coast
  Foto: Hilde Verhoeven
 • Jurassic Coast
  Foto: Hilde Verhoeven
 • Jurassic Coast
  Foto: Hilde Verhoeven
 • Jurassic Coast
  Foto: Hilde Verhoeven
 • Jurassic Coast
  Foto: Hilde Verhoeven
 • Jurassic Coast
  Foto: Hilde Verhoeven
 • Jurassic Coast
  Foto: Hilde Verhoeven
 • Jurassic Coast
  Foto: Arnoud Alderlieste
 • Jurassic Coast
  Foto Arnoud Alderlieste
 • Jurassic Coast
  Foto: Arnoud Alderlieste
 • Jurassic Coast
  Foto: Arnoud Alderlieste
 • Jurassic Coast
  Foto: Jan Harmsen
 • Jurassic Coast
  Foto: Jan Harmsen
 • Jurassic Coast
  Foto: Jan Harmsen
 • Jurassic Coast
  Foto: Jan Harmsen
 • Jurassic Coast
  Foto: Jan Harmsen
 • Jurassic Coast
  Foto: Jan Harmsen
 • Jurassic Coast
  Foto: Jan Harmsen
 • Jurassic Coast
  Foto: Hilde Devriendt
 • Jurassic Coast
  Foto: Hilde Devriendt
 • Jurassic Coast
  Foto: Hilde Devriendt
 • Jurassic Coast
  Foto: Hilde Devriendt
 • Jurassic Coast
  Foto: Hilde Devriendt
 • Jurassic Coast
  Foto: Hilde Devriendt
 • Jurassic Coast
  Foto: Hilde Devriendt
 • Jurassic Coast
  Foto: Hilde Devriendt
 • Jurassic Coast
  Foto: Joyce Evers
 • Jurassic Coast
  Foto: Joyce Evers
 • Jurassic Coast
  Foto: Joyce Evers
 • Jurassic Coast
  Foto: Joyce Evers
 • Jurassic Coast
  Foto: Joyce Evers
 • Jurassic Coast
  Foto: Joyce Evers
 • Jurassic Coast
Toon meer...
Scroll To Top