Thomas Hardy & Dorset

Wandelvakantie in Engeland

Combi-Standplaats Wandelen door het idyllische landschap van Dorset – de inspiratie­bron van de schrijver Thomas Hardy – vanuit de twee plaatsen Shaftesbury en Dorchester. Drie maal brengt een taxi u naar de start van uw wandeling zodat u een wat groter gebied kunt verkennen. 90 km · 8 dagen.


Beschrijving Thomas Hardy

Thomas Hardy was een romanschrijver en dichter uit het victoriaanse tijdperk en de vroege 20e eeuw. Hij wordt beschouwd als een van de grote schrijvers uit de Engelse literatuur. Wikipedia: Thomas Hardy

Verken het landelijke gebied van Thomas Hardy in het graafschap Dorset. Dit zijn de klassieke Engelse landschappen van Hardy's Wessex die hem inspiratie gaven en die hij beschreef in zijn romans. Maar bovenal is het een wandelvakantie door het rustieke en idyllische landschap van Dorset. Volg het pad naar de gigantische krijtafbeelding van Cerne Abbas, loop naar het hoogste punt – Win Green – in Cranborne Chase met uitzichten tot Glastonbury Tor, en wandel langs de zee bij de kustplaats Weymouth.

De wandelingen gaan door een gevarieerd landschap van uitgestrekte groene en glooiende krijtheuvels, heidevelden, en landbouwgrond. U komt langs een rivier en volgt een stukje kust, en loopt door bos dat in het voorjaar een tapijt van boshyacinten heeft. Soms volgt u een deel van een gemarkeerd pad welke daardoor gemakkelijk te volgen is, zoals de Wessex Ridgeway, Jubilee Trail, Hardy Trail en het South West Coast Path. Maar u wandelt ook over niet gemarkeerde paden waar u alerter moet zijn op de routebeschrijving.

Wandelvakantie Thomas Hardy & Dorset:

 • Typisch Engelse landschappen
 • De kalkheuvels van Cranborne Chase, een Area of Outstanding Natural Beauty
 • Shaftesbury, stadje zoals op een prentbriefkaart
 • Drie taxitransfers naar start wandelingen
 • Zeven overnachtingen in twee plaatsem
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

U komt in Hardy's geboorteplaats Higher Bockhampton, en in de stad op de heuvel Shaftesbury die hij in zijn romans 'Shaston' noemde. Dorchester is een bruisende marktstad en ook Hardy's fictieve 'Casterbridge'. Deze vakantie zal fans van Thomas Hardy's romans aanspreken, maar ook de liefhebbers van het typischs Engelse platteland met verborgen dorpen en gezellige pubs.

De plaats Shaftesbury ligt op een heuvel en lijkt soms wel op een filmset. Het is de locatie van de voormalige abdij van Shaftesbury uit 888. Van Gold Hill kunt u op een mooie dag over een typisch Engels platteland tot aan Glastonbury Tor kijken.

Wandelingen Thomas Hardy & Dorset:

 • Wandelen per dag: 14 tot 22½ km, gemiddeld 18 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 500 m
 • Looptijd per dag: 4 tot 6½ uur
 • Zwaarte: 2 – minder zwaarder dan gemiddeld (alhoewel de laatste wandeling pittig is)
 • Totale afstand: 90 km
 • Hoogste punt: 277 m –Win Green Hill
 • Gps-track beschikbaar

Kaartje

De wandelvakantie Thomas Hardy bestaat uit afzonderlijke dag­wandelingen in Zuid-Engeland. De wandel­vakantie van acht dagen heeft vijf wandel­dagen, waarvan één waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. Drie maal is er een taxi-transfers naar de start van uw wandeling waardoor u een ruimer gebied kunt verkennen.

U wandelt voornamelijk over goed onder­houden paden en over rustige weggetjes. De route is niet gemarkeerd, u loopt aan de hand van een te downloaden app op uw mobiel.


Programma Thomas Hardy

Dag 1: Aankomst Shaftesbury
U wordt van het treinstation van Gillingham opgehaald en naar uw accommodatie gebracht. Check in na 15:00 uur.
Dag 2: Rondwandeling Wessex Ridgeway
Door de schilderachtige straten loopt u Shaftesbury uit en het glooiende groene landschap in, samen met de Wessex Ridgeway. De Anglo-Saksen verwezen naar Zuid-Engeland als "Wessex" en zo ook Hardy in zijn romans. Het pad neemt u mee naar de mooie dorpen Donhead St. Mary en Donhead St. Andrew. Terug naar Shaftesbury langs vijvers en bos. Afstand 16 km, hoogte­verschil 200 m, looptijd 4½ uur. Overnachting in Shaftesbury.
Dag 3: Cranborne Chase – Shaftesbury
Cranborne Chase is een Area of Outstanding Natural Beauty (AOBN) en ligt net over de grens van het graafschap Wiltshire. Een korte transfer brengt u naar Tollard Royal, een dorp middenin dit prachtige landschapp. Volg vanaf hier de Wessex Ridgeway Trail in noordelijke richting. Klim onderweg naar Win Green Hill (277 m), het hoogste punt van Cranborne Chase met panoramisch uitzicht. Overnachting in Shaftesbury. 14 km, 250 m, 4 uur.
Cranborne Chase AOBN Win Green Hill
Dag 4: Cerne Abbas Giant – Dorchester
Een transfer naar de Cerne Abbas Giant, een naakt mannelijk figuur uitgehouwen in de kalkheuvel. Met zo'n 55 meter is dit de grootste krijtfiguur van Groot-Brittannië. Bekijk ook nog even het dorp Cerne Abbas zelf voordat u aan uw wandeling begint. Wandel vanaf Cerne Abbas zuidwaart, globaal langs de River Cerne. Na de River Frome komt u aan in het centrum van Dorchester, uw overnachtingsplaats. 14½ km, 100 m, 4 uur.
Cerne Abbas Giant
Dag 5: Dorchester eigen invulling
Het Dorset County Museum heeft een uitgebreide Hardy-tentoonstelling. Max Gate is het herenhuis ontworpen en bewoond door Hardy. Andere bezienswaardigheden: de stadspomp, Borough Gardens, en de opgravingen van een Romeins herenhuis.
Dorset County Museum Max Gate Borough Gardens
Dag 6: Bere Regis – Dorchester
Korte transfer naar Bere Regis. Wandeling over de Hardy Trail die plaatsen uit zijn verhalen verbindt, en door het groene en aangename landschap van het graafschap Dorset voert. In het dorp Higher Bockhampton ligt Hardy's Cottage, waar hij in 1840 werd geboren. Na de River Frome bent u weer terug in Dorchester. 22 km, 250 m, 6 uur.
Hardy's Cottage
Dag 7: Dorchester – Weymouth
Deze wandeling is pittiger dan de voorgaande! Wandel zuidwaarts Dorchester uit en pak de Jubilee Trail op die volop uitzicht biedt op de glooiende heuvels met rustige dorpen dat Dorset zo speciaal maken. Wandel vervolgens een tijdje langs de South Dorset Ridgeway en bekijk onderweg de Osmington White Horse, de enige krijtheuvel­figuur dat zowel een paard als een ruiter heeft. Volg de prachtige kustlijn naar de drukke haven van Weymouth, waar Hardy woonde en werkte. Neem de trein terug naar Dorchester (niet inbegrepen), een ritje van slechts een kwartier. 22½ km, 500 m, 6½ uur.
Osmington White Horse
Dag 8: Vertrek Dorchester
Na het ontbijt is de wandelreis voltooid.
Toon meer...

Dagwandelingen

Standaardreis

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 18 km per dag, zwaarte 2 (minder zwaar dan gemiddeld)

 1. Aankomst Shaftesbury
 2. Rondwandeling Wessex Ridgeway, 16 km
 3. Cranborne Chase – Shaftesbury, 14 km
 4. Cerne Abbas Giant – Dorchester, 14½ km
 5. Dorchester eigen invulling
 6. Bere Regis – Dorchester, 22 km
 7. Dorchester – Weymouth, 22½ km
 8. Vertrek Dorchester

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Thomas Hardy & Dorset
Foto: Alyse van der Mei

Accommodatie Thomas Hardy

U overnacht in een B&B, Inn (herberg), guesthouse of klein hotel met alle nachten een eigen badkamer (bij uitzondering op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Shaftesbury
Shaftesbury
Foto: Alyse van der Mei
Dorchester
Shaftesbury
Foto: Alyse van der Mei
Dorchester

Info & prijs Thomas Hardy

Contact WandelVakantie
 • Van 27 februari t/m 3 maart 2023 is het kantoor gesloten
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Thomas Hardy en Dorset in Engeland W603
 • Periode: begin april – half oktober
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n acht werkdagen (vaak korter, soms langer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
Prijs 2023
 • S · 7: 1198 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, drie transfers zoals genoemd naar de start van uw wandeling, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten
 • Gps-track voor op uw mobiel
 • Per party één reispakket bestaande uit algemene trip-info (Engelstalig), brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis, papieren wandelkaart
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +70%
 • Soloreiziger niet mogelijk - minimaal 2 reizigers vereist
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 95 – 120 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 100140 p.p.
 • Extra reispakket € 42
Thomas Hardy & Dorset
Win Green Hill

Heen- en terugreis Thomas Hardy

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: (Gillingham) Shaftesbury (75 km van Southampton Airport)
 • Eind: Dorchester (90 km van Southampton Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Southampton Airport per trein naar Gillinham; per bus (niet op zondag) of taxi naar Shaftesbury: lokale reistijd ± 2¾ uur.
 • Van Londen St Pancras Rail Station per Underground naar Londen Waterloo; per trein naar Gillingham; per bus (niet op zondag) of taxi naar Shaftesbury: lokale reistijd ± 3¼ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Dorchester (South) per trein naar Southampton Airport: lokale reistijd ± 2 uur.
 • Van Dorchester (South) per trein naar Londen Waterloo; per Underground naar Londen St Pancras Rail Station: lokale reistijd ± 4 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
Eigen auto
In Shaftesbury en Dorchester mogelijkheid tot (betaald) parkeren. Van Dorchester naar Shaftesbury per bus (reistijd ± 3 uur, niet op zondag) of taxi (reistijd ± 1 uur): afstand ± 50 km.

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen; houd een ruime marge aan bij uw reisplanning. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**De veerboot, het vliegtuig of de internationale trein reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke (lucht)havens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Thomas Hardy & Dorset
Blue Bells
Toon meer...

Foto's Thomas Hardy

Thomas Hardy's Dorset
Alyse van der Mei
Thomas Hardy's Dorset
Alyse van der Mei
Thomas Hardy's Dorset
Alyse van der Mei
Thomas Hardy's Dorset
Alyse van der Mei
Thomas Hardy's Dorset
Alyse van der Mei
Thomas Hardy's Dorset
Alyse van der Mei
Thomas Hardy's Dorset
Alyse van der Mei
Thomas Hardy's Dorset
Alyse van der Mei
Thomas Hardy's Dorset
Alyse van der Mei
Thomas Hardy's Dorset
Alyse van der Mei
Thomas Hardy's Dorset
Alyse van der Mei
Thomas Hardy's Dorset
Alyse van der Mei
Thomas Hardy & Dorset
Thomas Hardy &Winn Green Hill; Dorset
Winn Green Hill
Thomas Hardy & Dorset
Shaftesbury
Thomas Hardy & Dorset
Cranborne Chase
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top