Cateran Trail

 • Intro
 • Wandelen
 • Programma
 • Variant
 • Accommodatie
 • Heen- en terugreis
 • Info, prijs & boeken
 • Foto's

Cateran Trail

Rondwandeling in Perthshire, genoemd naar de veedieven van weleer. Over heuvels met heidevelden en door glooiende dalen met weidevelden.

KaartjeOpen Google Maps

Een wandeltocht door een rustig gebied met uitgestrekte heidevelden en glooiende weidevelden waar het vee graast. U komt door de heuvels aan de voet van de Cairngorms Mountains.

De Cateran Trail begint en eindigt in het hoogland van Blairgowrie, en voert over de Pertshire Highlands en door de Anglus Glenns. Deze schilderachtige route is genoemd naar de veedieven uit de 15e tot 17e eeuw en volgt de oude paden door dalen, heuvels en velden.

Kenmerken wandelreis Cateran Trail:

 • Begin en eind in Blairgowrie
 • Gemarkeerde route door de heuvels van Perthshire
 • Zicht op de munro's in Cairngorms National Park
 • Heidelandschap & weidevelden
 • Zes overnachtingen in vijf plaatsen

Prijs variantPrijsGewoonlijk is het weer hier aan de oostkant droger en zonniger dan aan de westkant van Schotland, gemiddeld valt hier zelfs minder regen dan in Nederland. Waarschijnlijk krijgt u in uw vakantie van beide wat, zowel zon als wat regen.

Cateran Trail · wandelen

Zwaarte

De Cateran Trail is een gemarkeerde long distance path van zo'n 100 km in het oosten van Schotland. De wandelvakantie van zeven dagen heeft vijf wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.

Per dag wandelt u 13½ tot 27 km, met hoogte­verschillen tot 650 m en een looptijd van 4¼ tot 7¾ uur. Gemiddelde dagafstand is 21½ km. De zwaarte is in vergelijking met de andere wandelreizen gemiddeld.

Markering

Een geoefende wandelaar loopt in heuvelachtig gebied inclusief fotostops gemiddeld bijna vier km per uur, en op een vlakke ondergrond zo'n vijf km per uur.
U wandelt slechts met uw dag­rugzakje; tussen de accom­modaties vervoeren wij uw bagage (per persoon n koffer van maximaal 17 kg). De route­beschrijving is in het Engels.

Schotland heeft (net zoals Nederland) een gematigd zeeklimaat. In Oost-Schotland liggen de temperaturen 's zomers wat lager dan in Nederland. De hoeveelheid neerslag is vergelijkbaar met die bij ons (dus in het najaar beduidend minder dan elders in Schotland). Door de noordelijke ligging is het er 's zomers langer licht. Kijk voor de klimaatgegevens van Oost-Schotland (Perth) bij de Met Office.

Cateran Trail · programma trektocht

Dag 1 Aankomst Blairgowrie
Check in na 15:00 uur (soms 16:00 uur).
Dag 2 Blairgowrie – Kirkmichael
Een pad dat begint langs de schaduwrijke oever van de River Ericht leidt u via een boerenlandschap naar open heidevelden. Na Bridge of Cally voert het pad door naaldbos en komt bij Strathardle, een weelderige vallei waar de runderen in de weiden als een magneet werkten op de Caterans. U heeft een goede kans om edelherten te zien. overnachting in Kirkmichael. →25 km, hoogteverschil ↑600 m, looptijd 7 uur.
Dag 3 Kirkmichael – Spittal of Glenshee
U wandelt door naaldbos naar het dorp Enochdhu, en stijgt langzaam door Chalamanach Wood op weg naar de open heideheuvels. De route naar Glenshee (het dal van de feeën) gaat door een ruig hoogland met heide en zicht op spectaculaire bergtoppen. Na de Upper Hut Lunch komt u bij An Lairig, de bergpas naar de vallei. Hier heeft u een schitterend uitzicht op de munro's in het Cairngorms National Park. Een mooie afdaling, in de verte ziet u uw bestemming al liggen. →13½ km, ↑500 m, 4¼ uur.
Dag 4 Spittal of Glenshee – Kirkton of Glenisla
U passeert het sprookjesachtige kasteel van Dalnaglar. Een verhard weggetje voert u onderlangs Mount Blair en na Forter Castle stijgt u uit Glen Isla en wandelt u over heideheuvels met weids uitzicht op mooi Loch Auchintaple. Via naaldbos, heide en grasweiden naar uw overnachting splaats. →24 km, ↑400 m, 6½ uur.
Dag 5 Kirkton of Glenisla – Alyth
Eerst over de heide, dan door bos en over de velden gaat het naar de historische plaats Alyth. Dit is het gebied van de legendes van koning Arthur. Er volgen mooie delen van de route, omringd door de frisse geur van pijnbomen. Aan het eind wandelt u aan de voet van Loyal Hill, waar u een goede kans heeft om reeën te zien in het bos. →17½ km, ↑400 m, 4¾ uur.
Dag 6 Alyth – Blairgowrie
De Cateran Trail gaat over Alyth Hill naar de open heidevelden, en verder over een verhard weggetje en een graspad langs beukenbossen. In Bridge of Cally kiest u om deels dezelfde route als van dag 2 terug te lopen over heide en boerenland, of de bus/taxi te nemen naar Blairgowrie. →15 of 27 km, ↑600 m, 5 of 7¾ uur.
Dag 7
Na het ontbijt vertrek.

Cateran Trail · varianten

De Cateran Trail standaardreis bestaat uit vijf etappes zodat de vakantie bestaat uit zes nachten en zeven dagen. U kunt deze wandelreis ook boeken met een etappe meer.

Etappe-indelingen (afhankelijk van beschikbaarheid accommodaties kunnen deze iets afwijken)
nacht  dag  Standaard
6 nachten / 7 dagen 
  nacht  dag  Variant A
7 nachten / 8 dagen 
Gemiddeld 21½ km/dag   Gemiddeld 16½ km/dag
  1 Aankomst     1 Aankomst
1   Blairgowrie   1   Blairgowrie
  2 25 km     2 13 km
2   Bridge of Cally
  3 14 km
2   Kirkmichael   3   Kirkmichael
  3 13½ km     4 13½ km
3   Spittal of Glenshee   4   Spittal of Glenshee
  4 24 km     5 24 km
4   Kirkton of Glenisla   5   Kirkton of Glenisla
  5 17½ km     6 17½ km
5   Alyth   6   Alyth
  6 (15 of) 27 km     7 15 (of 27 km)
6   Blairgowrie   7   Blairgowrie
  7 Vertrek     8 Vertrek

Cateran Trail · accommodatie

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) of kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (bij uitzondering op de gang, meestal op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Omdat accommodaties vaak al vroeg zijn volgeboekt – vooral tijdens de lange vrije weekenden van de Bank Holidays, zie bij feestdagen – maken we gebruik van meerdere accommodaties; afhankelijk van de beschikbaarheid kan de dagafstand licht wijzigen. De accommodaties het dichtst bij de route proberen we het eerst te boeken – een voordeel dat u heeft bij vroeg boeken. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Meestal kunt u in de buurt van uw accommodatie naar een pub of restaurant om 's avonds een maaltijd te bestellen; soms kunt u in uw accommodatie zelf een maaltijd bestellen. Bij de beschrijving krijgt u waar nodig tips waar u een avondmaaltijd kunt verkrijgen en of het noodzakelijk is om te reserveren. In de locaties waar geen winkeltje is bestelt u de avond vooraf een lunchpakket in uw overnachtingsadres.

 • Blairgowrie
 • Kirkmichael
 • Alyth
 • Kirkton of Glenisla
 • Bridge of Cally

Cateran Trail · heen- en terugreis

Locatie en bereikbaarheid:
Begin en eind: Blairgowrie
90 km van Edinburgh
20 km van Perth
Open plattegrond in Google Maps
Regio: Angus, Perth
Station: Perth (25 km)
Aanbevolen reisroute heen*:
 1. Van Edinburgh Airport per bus (frequent) naar Edinburgh; per trein (frequent) naar Perth; per bus naar Blairgowie: lokale reistijd ± 2½ uur.
 2. Van Edinburgh Airport per taxi naar Blairgowrie: lokale reistijd ± 1½ uur.
Aanbevolen reisroute terug*:
 1. Van Blairgowrie per bus naar Edinburgh Airport: lokale reistijd ± 2½ uur.
 2. Van Blairgowrie per taxi naar Edinburgh Airport: lokale reistijd ± 1½ uur.
Veerboot** (kaartje zeehavens)
Newcastle – IJmuiden: DFDS Seaways
Hull – Rotterdam-Europoort: P&O Ferries
Hull – Zeebrugge: P&O Ferries
Vliegtuig** (kaartje luchthavens)
Edinburgh Airport
Brussel: BMI
Brussel (Charleroi): Ryanair
Amsterdam: easyJet, KLM
Weeze (Dusseldorf): Ryanair
Openbaar vervoer reisinformatie en routeplanner
Reisplanner UK Traveline
Treinplanner Schotland Scot Rail

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**De ferry of het vliegtuig reserveert u zelf n ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele vaak gebruikte (lucht)havens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Cateran Trail · info, prijs & boeken

Contact:
 • WandelVakantie
 • Adres: Rotterdam Building · Aert van Nesstraat 45 · 3012CA Rotterdam
 • Telefoon: 010 307 0067
  ma, di, wo, do, vr: 9:00 – 16:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
Arrangement:
Reiscode:
Individueel · trektocht
Aanvangsdata: maart — oktober
Aanvang: dagelijks
Aankomst dag 1 na 16:00 uur
Gps-track beschikbaar
Hond meenemen: niet mogelijk
Open diashow
Print deze wandelreis
Zekerheid:
Stichting GGTO Thuiswinkel Waarborg WandelVakantie is aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg en bij stichting Garantiefonds Gespecialiseerde Touroperators - GGTO.
Prijs:
Standaard: 6 nachten / 7 dagen € 539
Variant-A: 7 nachten / 8 dagen € 599
De prijs is per persoon, geba­seerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Inbegrepen:
Tourpack bij deze reisTourpack bij deze reis
Logies, ontbijt, bagagevervoer tussen de accommodaties, boekingskosten.
Per party een Engelstalige routebeschrijving, wandelkaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui.
Niet inbegrepen:
Alle overige kosten, waaronder bijdrage GGTO, heen- en terugreis
Toeslag:
Bijdrage garantiefonds GGTO € 15 per party
Last-minute toeslag indien geboekt drie weken of minder voor datum aankomst 25 per party
Extra nacht standaardkamer richtprijs € 50 – € 80 p.p.
Eénpersoonskamer (maximaal 2 per party) +36%
Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoonskamer) +48%
Optioneel:
Extra nacht Edinburgh op basis van 2 personen per kamer
B&B/Guesthouse 3* aan rand van centrum richtprijs € 70 p.p.
Hotel 3* in centrum richtprijs 85 p.p.
Hogere prijzen kunnen gelden voor weekends, Bank Holiday weekends en gedurende festivals (o.a. augustus).
Optioneel:
Taxirit van Edinburgh Airport naar Blairgowrie:
Maximaal drie passagiers € 119 per party
Vier of vijf passagiers € 159 per party

Cateran Trail · foto's

 • Open diashow
 • Cateran Trailfoto Dirk Decuypere
 • Cateran Trailfoto Dirk Decuypere
 • Cateran Trailfoto Dirk Decuypere
 • Cateran Trailfoto Eva Decraene & Pieter Guldemont
 • Cateran Trailfoto Eva Decraene & Pieter Guldemont
 • Cateran Trailfoto Eva Decraene & Pieter Guldemont
 • Cateran Trailfoto Eva Decraene & Pieter Guldemont
 • Cateran Trailfoto Eva Decraene & Pieter Guldemont
 • Cateran Trailfoto Eva Decraene & Pieter Guldemont
 • Cateran Trailfoto Eva Decraene & Pieter Guldemont
 • Cateran Trailfoto Nienke Sikkema
 • Cateran Trailfoto Bart Garssen
 • Cateran Trailfoto Bart Garssen
 • Cateran Trailfoto Bart Garssen
 • Cateran Trailfoto Bart Garssen
 • Cateran Trail
 • Cateran Trail
 • Cateran Trail
 • Cateran Trail
 • Cateran Trail
 • Cateran Trail
 • Cateran Trail
 • Cateran Trail
 • Cateran Trail
 • Cateran Trail
 • Cateran Trail